Tekstvak:

Ons vrolijk doesje

Schapendoeskennel

Tekstvak:

Half november hopen pups te krijgen van Isa en Kwiebus
(Coach Kwiebus van Wietse Sebastiaan).

Het is een mooi stel samen en we kijken uit naar meer leuke vrolijke doesjes .

Kijk voor meer informatie op de pagina Puppydagboek

De pups worden in onze woonkamer geboren en grootgebracht, zodat ze gelijk wennen aan het normale gezinsleven. Als ze wat ouder zijn mogen ze naar buiten. Vanaf de dag dat ze geboren zijn, zijn we druk met de socialisatie. De laatste weken wordt hun wereldje meer vergroot. Dan gaan we ook met de auto op pad, met de lift mee, mee naar school en naar het tuincentrum, op bezoek bij andere honden en nog veel meer.

De gemiddelde nestgrootte is ongeveer vier tot acht pups. Reserveren op voorhand is mogelijk. Bel of mail even, dan kunnen we een afspraak maken om kennis te maken en krijgt u aanvullende informatie.

Elke pup gaat vergezeld van een koopovereenkomst met bepalingen die er voornamelijk op gericht zijn om een zo goed mogelijk tehuis en toekomst voor de pup te garanderen.

Alle pups zijn volledig geŽnt, ontwormd, gechipt en medisch gecontroleerd als ze het nest verlaten op de leeftijd van ongeveer acht weken. De pup krijgt een eigen Europees paspoort. Hierin staan algemene en medische gegevens van de pup, alsmede het vacinatieschema.

Voor elke gegeven naam komt het voorvoegsel "Ons vrolijk doesje". Deze naam komt op de stamboom van de Raad van Beheer te staan. De stamboom wordt na enkele weken afgegeven en kom ik u persoonlijk brengen. Dan kan ik gelijk zien hoe het met "onze pup" gaat. Ook krijgt u van de Vereniging De Nederlandse Schapendoes een certificaat thuisgestuurd, dat aangeeft dat de pup volgens de regels van deze rasvereniging gefokt is.
Als u de pup mee naar huis neemt, krijgt u een puppakket mee. Hierin zit o.a. voeding voor de eerste weken, een informatieboekwerk met gegevens van de pup, algemene informatie en wat leuke attenties, waaronder een nestknuffel.

De schapendoes is een zeer intelligente, vrolijke, eigenzinnige en gezellige hond.† De oorsprong ligt bij de herdershonden. Het is een hond die gefokt is om zelfstandig te werken voor zijn baas, de herder. Dit houdt in dat de schapendoes veel beweging nodig heeft en het liefst onder de mensen is. De does vindt het leuk om samen met zijn baasjes te wandelen en fietsen, maar ook sporten, zoals gehoorzaamheid en behendigheid, doen ze graag.

Kinderen zien ze als hun vrienden. Ze spelen graag met kinderen, mits ze goed behandeld worden. Hun verdraagzaamheid is groot, maar ook een schapendoes kan van zich afbijten als een kind hem pijn doet. Toezicht van volwassenen blijft noodzakelijk. Met andere huisdieren kunnen ze ook goed opschieten.

 

De verschillen tussen een reu en een teefje zijn niet zo groot bij de schapendoes. Een reu heeft een iets forser voorkomen en heeft over het algemeen een gelijkmatiger humeur, omdat hij minder last heeft van zijn hormonen. Hij kan zich iets meer macho gedragen, maar heeft een klein hartje en is heel aanhankelijk. En inderdaad tilt hij zijn poot op tegen elke struik en grasspriet als u hem de kans geef.

Teefjes zijn wat wispelturiger door de wisselende hormonen. Ze worden eens per zes tot negen maanden loops en ze kunnen schijnzwanger worden na de loopsheid. Dit kunt u terug zien in hun gedrag: met name vlak voor loopsheid is een teefje wat eigenzinniger en later lusteloos. Teefjes kunnen over het algemeen iets feller zijn; ze zijn iets minder dominant, maar ook zij hebben een klein hartje en zijn heel aanhankelijk.

Juist omdat Schapendoezen zo sociaal zijn, kunnen ze moeite hebben met alleen zijn. Dit moet ze echt aangeleerd worden. Omdat Schapendoezen gefokt zijn op hun werklust, is ook gefokt op een andere eigenschap, die we ook regelmatig tegenkomen. Sommige doezen zijn wat onzeker of angstig, ook dit is met een goede begeleiding te beheersen. Het is echter wel een van mijn aandachtspunten en bij de keuze van de dekreu kijk ik niet alleen naar de bouw, gezondheid, maar vooral ook naar het karakter om zo stabiele karakters bij de pups te krijgen.

Door zijn intelligentie en eigenzinnigheid kan een schapendoes een loopje met u nemen. Een goede consequente opvoeding is dan ook erg belangrijk. Dit begint op het moment dat u de pup in huis krijgt. Wat een volwassen hond niet mag, mag ook uw puppy niet.

U kunt zich bijvoorbeeld afvragen of het wel zo verstandig is om uw pup op de bank te laten. Mag uw volwassen does dat ook als hij net een modderbad genomen heeft?

Spelenderwijs kunt u uw does een heleboel leren. Doezen zijn gevoeliger voor belonen dan voor straffen. Dit hoeft niet altijd lekkers, met uw stem komt u een heel eind. Wij raden u wel aan om met uw pup naar de hondenschool te gaan.

 

 

Ons vrolijk doesje

Mariska Meerveld

Eikstraat 13

6657 AJ Boven Leeuwen

 

06-13553355

onsvrolijkdoesje(@)gmail.com

††††††††††

Voor meer informatie over pups kunt u bellen of mailen. Ook als u algemene vragen over de Schapendoes heeft.

ns vrolijk doesje

Schapendoeskennel

Meer over pups