Tekstvak:

Ons vrolijk doesje

Schapendoeskennel

Ons vrolijk doesje

Schapendoeskennel

Tekstvak:

Wie zijn wij?

Ik, Mariska Meerveld, woon samen met Hans en de Schapendoezen Babbe, Isa en Jeetje in Boven Leeuwen. Net voor de geboorte van mijn eerste zoon is Malou in ons leven gekomen. Een open en zeer vrolijk Schapendoesje. Dat was het begin van mijn grootste hobby en de kennel Ons vrolijk doesje.

Malou heeft tot onze grote spijt nooit pups mogen krijgen. Toen ze in 1999 weer niet zwanger was, is Gaby gekomen. Gaby en haar dochter Suuske en kleindochter Babbe hebben alledrie drie nestjes gehad. Isa heeft in 2015 en in 2017 pups gehad en nu wordt ze binnenkort voor de laatste keer gedekt. Haar dochter Jeetje is inmiddels ook al 3 en zal begin 2021 mogelijk gedekt worden.

Gaby, Malou en Suuske zijn er helaas niet meer. Maar uit het tweede nestje van Isa is Jeetje gebleven. Nu hebben we weer drie vrolijke doesjes.

Samen wonen we in Boven Leeuwen, in het mooie land van Maas en Waal . Elke dag wandelen wij hier op de dijk of in de uiterwaarden. Wandelen en lekker in de natuur zijn is mijn tweede hobby.

In 2005 heb ik mijn KK1 (Kynologische Kennis) gehaald en in 2010 ben ik met goede cijfers geslaagd voor de KK2, met dank aan de KC Nieuwegein voor de goede begeleiding. Ook ben ik in het bezit van het diploma Dierenverzorging en EHBO. Verder heb ik 13 jaar  als voedingsconsulent voor honden en katten bij Prins Petfoods. Daar gaf ik dagelijks advies over allerlei problemen bij honden en katten. Voornamelijk over voeding, maar ook gedrag en begeleiding aan fokkers.

 

John met onze doezen en twee logees

Neem het woordje kennel niet te letterlijk. De Schapendoezen zijn in eerste instantie huishonden. Ze horen bij ons gezin, leven bij ons in huis en zijn onze maatjes. Incidenteel hebben we een nestje, maar niet meer dan één per anderhalf, twee jaar en maximaal drie per hond.

Het doel met fokken is het verbeteren of in stand houden van het ras, waarbij de gezondheid en het karakter voorop staan. Dit alles volgens de regels van de Vereniging De Nederlandse Schapendoes, waar wij lid van zijn.

Dit houdt o.a. in dat zowel de teef als de reu gezond moeten zijn en hun ogen (en DNA) getest worden op o.a. PRA en cataract. De pups krijgen een stamboom en een verenigingscertificaat. Bij het zoeken van een dekreu, kijk ik vooral naar het karakter, de bouw en natuurlijk naar zijn achtergrond. Met andere woorden passen de lijnen bij elkaar om gezonde pups te fokken.

Waarom een schapendoes?

Dat ik ooit honden zou krijgen was geen vraag, maar een feit. Ik heb mijn hele leven honden leuk gevonden en zocht altijd hun gezelschap.

Al lang voor ik mijn eerste hond had, heb ik me voor mezelf bedacht hoe die eruit moest zien. Langharige honden heb ik altijd leuker gevonden dan kortharige. Die warrelige vachten spreken mij gewoon meer aan. Maar welke?

Tot een collega haar Schapendoes Banjer liet zien. Dit was het. Dat vrolijke en uitbundige wolbaaltje was het helemaal. Ik was verliefd.

Toch duurde het nog even voordat ons eerste hondje zich aandiende. Een 40-urige werkweek wilde ik mijn hond niet aandoen. Pas toen ik in verwachting was van ons eerste kindje, zijn we ons meer gaan verdiepen in de Schapendoes en zijn karakter. Ook heb ik nog wat andere rassen bekeken, maar de does bleef nummer 1. En warempel Banjers liefje was ook zwanger…

Achteraf was mijn eerste kennismaking met de does al veel eerder. Mijn oma had een hondje uit het asiel, Blacky,  waar ik als kind helemaal dol op was. Pas toen ik zelf een Schapendoes had, zei mijn oma dat Blacky een Schapendoesje was. Weliswaar geschoren, maar toch een echte does. Waarschijnlijk is zij de grondlegger geweest voor mijn liefde voor doezen.

Ons vrolijk doesje

Mariska Meerveld

Eikstraat 13

6657 AJ Boven Leeuwen

 

06-13553355

onsvrolijkdoesje(@)gmail.com